H Xenex σχεδιάζει τις κουζίνες του Mandarin Oriental Resort στο Costa Navarino.

Αρχιτέκτονας: Tombazis & Associates Architects, K-Studio

Φημισμένη για τη δέσμευσή της στην καινοτομία και την περιβαλλοντική ευθύνη, η Xenex επιδεικνύει την εμπειρία της δημιουργώντας κατά παραγγελία κατασκευές από ανοξείδωτο ατσάλι και μονοκόμματες συμπαγείς επιφάνειες, επαναπροσδιορίζοντας τα πρότυπα των γαστρονομικών χώρων με φόντο την αειφόρο ανάπτυξη – στοιχείο αναπόσπαστο της φιλοσοφίας του διάσημου resort.

 

Οι βάσεις ενός winning project

 

Τη δημιουργία του μοναδικού αυτού project ανέλαβε ο όμιλος ΤΕΜΕΣ, ο οποίος δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και τη διαχείριση αειφόρων τουριστικών και οικιστικών προορισμών υψηλών προδιαγραφών, ενώ ο σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε από τις εταιρείες Tombazis & Associates Architects και K-Studio. Την αισθητική και τη διακόσμηση των εσωτερικών χώρων επιμελήθηκαν οι MKV Design, K-Studio, Alexander Waterworth και Studio Afroditi Krassa, ενώ στην Xenex ανατέθηκε ο σχεδιασμός και η προμήθεια εξοπλισμού των κουζινών, laundry και waste management system του Mandarin Oriental, Costa Navarino.

 

Εξοπλισμός κουζίνας με την υπογραφή της Xenex

 

Το πλεονέκτημα της Xenex έγκειται στην ικανότητά της να προσαρμόζει τόσο τα σχέδια όσο και τις κατασκευές της στις ανάγκες κάθε πελάτη. Για το Mandarin Oriental, Costa Navarino αυτό σήμαινε τη δημιουργία κατά παραγγελία κατασκευών από ανοξείδωτο ατσάλι σε συνεργασία με τους ανθρώπους της Xenex Steel. Στόχος ήταν οι κατασκευές αυτές να ενσωματώσουν την υψηλή αισθητική, με τη λειτουργικότητα, την ανθεκτικότητα και την ευκολία στη συντήρηση – στοιχεία απαραίτητα σε ένα γαστρονομικό περιβάλλον υψηλής απόδοσης, ενώ ταυτόχρονα να ευθυγραμμιστούν με τις σύγχρονες αρχές βιωσιμότητας. Έχοντας αυτά κατά νου, οι Xenex και Xenex Steel δημιούργησαν μεγάλες μονοκόμματες επιφάνειες χωρίς αρμούς και ραφές, διασφαλίζοντας επιπλέον υγιεινή και καθαριότητα και παρέχοντας ταυτόχρονα έναν άνετο και ασφαλή χώρο εργασίας.

Σημείο αναφοράς της κεντρικής κουζίνας του Mandarin Oriental, Costa Navarino  αλλά και της κουζίνας του beach bar αποτελούν οι υψηλής ποιότητας και απόδοσης κουζίνες Ambach. Την παράσταση κλέβει το private dining room με το πλήρως εξοπλισμένο block μαγειρικής της Marrone το οποίο συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα επάνω του.

Οι ανοξείδωτες επιφάνειες της Xenex Steel συνέβαλαν στην οριοθέτηση και την οργάνωση του χώρου. Για τον εξοπλισμό κάθε ζώνης – από την κουζίνα προσωπικού, τoν χώρο προετοιμασίας των λαχανικών, το pastry room, τον χώρο επεξεργασίας σοκολάτας, τις κουζίνες -εντός του κεντρικού κτηρίου, αλλά και στην παραλία- το beach bar, το pizza station, το beverage pantry και το dining room–  επιστρατεύτηκαν προϊόντα τελευταίας τεχνολογίας. Οι φούρνοι και τα combi steamer της Convotherm, οι φούρνοι της Mibrasa και οι θερμοθάλαμοι της Alto-Shaam. Η αυτόματη μηχανή καφέ της Thermoplan, τα μηχανήματα της Nilma για την άψογη προετοιμασία των λαχανικών,  τα Blast Chillers και τα συστήματα συντήρησης και ψύξης (holding cabinets) με ελεγχόμενη υγρασία της Irinox, τα Bar Bottle Coolers της Gamko, τα vacuum της Orved, αλλά και τα sous vide της Julabo. Ο ειδικός φούρνος της Pavailler και το proofer της CFI στο χώρο της αρτοποιίας. Τέλος, η Pacojet, οι εστίες της Indux, το CHEF-X της Heinzelmann, ,οι παγομηχανές της Hoshizaki και Brema, ανέλαβαν να διευκολύνουν τη ροή εντός και εκτός κουζίνας, να απλοποιήσουν διαδικασίες και παρασκευές μαγειρικής, να συμβάλλουν στην άψογη συντήρηση των πρώτων υλών και των έτοιμων πιάτων, και να τελειοποιήσουν κάθε τεχνική για την προετοιμασία του μενού.

Για την καθαριότητα των πιάτων, των ποτηριών και των σκευών η Xenex επιστράτευσε τα μοναδικά μηχανήματα του γερμανικού οίκου  Meiko: από ένα μικρό -αλλά ιδιαίτερα μαχητικό- undercounter μοντέλο και πλυντήρια καμπάνες σε διάφορα μεγέθη, μέχρι ένα πλυντήριο τούνελ – όλα υψηλής τεχνολογίας και απόδοσης, έτοιμα να «κλειδώνουν» την ασφάλεια και να εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία της κουζίνας με τον καλύτερο τρόπο και το χαμηλότερο κόστος λειτουργίας.

 

Η αειφορία σε πρώτο πλάνο

 

Ακολουθώντας τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής πάνω στις οποίες βασίζεται τόσο ο σχεδιασμός, όσο και η λειτουργία του Mandarin Oriental, Costa Navarino, η Xenex προχώρησε στον αντίστοιχο σχεδιασμό και εξοπλισμό του κάθε χώρου, εστιάζοντας επίσης σε κάποιες πιο ειδικές λύσεις με απώτερο στόχο τη μεγιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης και τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος.

Στη ζώνη πλυσίματος σκευών και στον χώρο διαχείρισης απορριμμάτων,  τοποθετήθηκαν Waste Stations της IMC, τα οποία ξεχωρίζουν το οργανικό από το υγρό στοιχείο των υλικών. Έτσι, τα υγρά στοιχεία φιλτράρονται, οδηγούνται στην αποχέτευση και καταλήγουν στους λιποσυλλέκτες, ενώ τα στερεά χρησιμοποιούνται ως λίπασμα στους υπαίθριους χώρους του resort.

Επιπλέον, με τη βοήθεια ενός ειδικού μηχανήματος της Expleco, τα μπουκάλια και όλα τα γυάλινα απορρίμματα μετατρέπονται σε σκόνη (άμμο) προκειμένου στη συνέχεια να ανακυκλωθούν. Οι πρακτικές αυτές, αλλά και πολλές ακόμα τις οποίες συναντάμε σε πολλές ζώνες του Mandarin Oriental, Costa Navarino προάγουν την κυκλική οικονομία και ενισχύουν τον «πράσινο» χαρακτήρα του resort.

Κάπως έτσι, σε έναν αρμονικό συνδυασμό πολυτέλειας και βιωσιμότητας, η Xenex έχοντας πάντα δίπλα της τους αξιόλογους συνεργάτες της, αναδεικνύεται ως η οραματική δύναμη πίσω από τις υπερσύγχρονες κουζίνες του διάσημου resort Mandarin Oriental –το πρώτο στην χώρα μας– το οποίο υποδέχεται επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου, στον γραφικό κόλπο του Ναυαρίνο.

© 2017 XENEX - All rights reserved